Moxa

Moxibustie, ook wel moxatherapie of moxabranden, is een begrip uit de acupunctuur. Bij moxibustie wordt warmte-energie naar een zogenaamd acupunctuurpunt geleid, met als doel een tekort aan qi op te heffen en de qi-stroom te bevorderen.

TrueNature Acupunctuur BestTrueNature Acupunctuur Best

 

 

 

 

 

 

 

Door het aansteken van een propje van de bijvoet (Artemisia moxa, of kort: Moxa), boven op de in het lichaam gestoken naald, wordt de warmte, via de naald, naar het lichaam gevoerd, iets dat tot een prettige gewaarwording van deze warmte leidt.

Geneeskrachtige planten spelen een belangrijke rol in de traditionele geneeskunde van China, Japan, Korea, Vietnam, Tibet en Mongolië. Men droogt de plant en stampt ze fijn, het gruis wordt verbrand of er wordt een sigaar van gedraaid die men niet oprookt maar gebruikt bij acupunctuur. Die moxa sigaar wordt gebruikt om de huid en acupunctuurpunten warm te maken met de bedoeling de circulatie van bloed en qi (levensenergie) te stimuleren. Moxatherapie werd in Europa bekendgemaakt door het boek van de Duitse geleerde en reiziger Engelbert Kaempfer Amoenitatum Exoticarum (Lemgo 1712). Het werk is ook bekend om zijn beschrijving van de sidderaal en acupunctuur.

In 2010 promoveerde een fysiotherapeute aan het Erasmus MC op het effect dat moxabranden zou hebben op een stuitligging bij zwangerschap.

Moxa-lamp

De moxa-lamp bestaat uit een infrarood lichtbron, die een keramiekplaat verhit. De in deze keramiekplaat aanwezige mineralen beïnvloeden de infraroodstraling, waardoor een betere therapeutische werking ontstaat en de opname in de huid als erg natuurlijk en behaaglijk ervaren wordt.
De zwarte plaat, in de kop van het apparaat, zendt golven uit die zich in het infrarode gebied van het lichtspectrum bevindt en identiek zijn aan de warmte golven die ontstaan tijdens het moxa branden.

Met een moxalamp doe je uiteindelijk zo ongeveer hetzelfde als met het branden van moxa, namelijk verwarmen. Het meest duidelijke verschil is dat er met deze lamp een veel groter gebied te behandelen is. De tweede lampkop kan dit nog verdubbelen of je laat hem vanuit een andere hoek stralen. Tevens valt natuurlijk ook op dat de karakteristieke geur van de bijvoet (moxa) nu ontbreekt, de moxalamp is geurloos. Met behulp van één of juist meerdere naaldjes in de huid laat de warmte zich ook nauwkeurig positioneren.

TrueNature Acupunctuur BestTrueNature Acupunctuur Best

 

 

 

 

 

 

 

Deze website gebruikt alleen cookies om de website en dienstverlening te verbeteren. Maatregelen COVID-19