Het zal je niet verbazen dat het Chinese element voor de zomer… Vuur is. Het Vuur element is speciaal omdat het de vonk geeft voor de liefde naar anderen en het enthousiasme voor nieuwe ideëen en wilde plannen. De zomer is het meest Yange seizoen van het jaar, ofwel hitte, maximale activiteit en expansie. Bij een evenwichtig Vuur element is je hart sterk en gezond, je geest is kalm en toch vol vreugde.

De zonnestralen bereiken alles wat groeit in de natuur. Dit geldt ook voor relaties want de emotie die met vuur samenhangt is Vreugde, haar geluid is lachen. Klinkt goed toch? Deze filosofie leert ons dat het vooral in de zomer belangrijk is om in harmonie met de Natuur te leven, want vooral de zomermaanden zijn vol plezier en vrolijkheid. Andere verbindingen met vuur zijn: de kleur rood, de bittere smaak, dynamiek, kracht en volharding. In het lichaam zijn hart, dunne darm en de tong verbonden met Vuur.

Een evenwichtig Vuur element zorgt voor een sterk en gezond hart, je gedachten zijn rustig en je bent vrolijk. Je slaapt goed en je creativiteit stroomt. Een Vuur element dat niet in balans is ontbreekt de vreugde (depressiviteit) of is er manie (een overdaad aan vreugde). Het Vuur geeft warmte en enthousiasme, maar teveel kan agressie, rusteloosheid en impulsief gedrag veroorzaken.

Tips

  • Zomerdagen zijn lang: sta vroeg op en geniet van het seizoen!!
  • De zomer geeft allerlei sappige, kleurrijke, volle producten: eet het verkoelende fruit en groente zoals meloen, perzik, komkommer en sla.
  • De zon stroomt over van warmte, levenskracht en plezier. Stop even en kijk naar jezelf wanneer boosheid opkomt. Ben jij dat echt?
  • Ga op zoek naar nieuwe ervaring, ga op (ontdekkings-) reis.
  • Ben actief, ga naar buiten, sport, gebruik je energie en doorvoel het!
  • Zoek de vrolijkheid, het plezier, ga feesten en kleur je omgeving.
  • De zomer in haar hoedanigheid van volwassenheid is wijsheid. Wissel activiteit af met introspectie, meditatie etc.

Voeding

Vanwege de hitte heb je een verkoelende maaltijd nodig. Je kunt dan denken aan:

– Maak thee van groene thee. Het is gezonder dan veel andere en is lekkerder. Je kunt groene thee bijna overal kopen, maar koop wel losse thee, geen zakjes. Drink deze (de thee niet de zakjes) op kamertemperatuur!

– Eet aardbeien. Ze zijn van nature verkoelend en dus perfect zomerfruit. In de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM), zijn ze goed bij een droge hoest en zere keel. Aardbeien bevochtigen de Longen en bevorderen de productie van vloeistoffen, en na een heftige avond… ontgiften de alcohol. Het best eet je al het fruit op kamertemperatuur.

– Eet watermeloen. Watermeloen heeft vele goede eigenschappen volgens de TCM. Het fruit (Xi Gua) en de zaden worden gebruikt tegen hoofdpijn, misselijkheid, korte lontjes, slechte eetlust en zere keel.

Andere voorbeelden: asperges, peren, spruiten, mais, komkommer, spinazie en munt.

Doe het in de zomer rustig aan met gekruid voedsel, alcohol of caffeine. Deze zorgen ervoor dat je verhit raakt in plaats van afkoelt.

Openingstijden

Maandag:               Gesloten
Dinsdag:                 Gesloten
Woensdag:             09.30-20.30
Donderdag:            09.30-17.00
Vrijdag:                   09.30-17.00
Weekend:               Gesloten

Social Icons

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.