Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) en meer dan 4000 jaar oud. In de TCG werkt men vanuit de gedachte dat lichamelijke en geestelijke klachten worden veroorzaakt door verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Met acupunctuur worden deze verstoringen hersteld. Acupunctuur zet het lichaam en de geest aan om zichzelf te genezen.

Moderne artsen en wetenschappers hebben de klassieke, Chinese acupunctuur verder ontwikkeld en uitgebreid. Acupunctuur, of medische acupunctuur,  is tegenwoordig de verzamelnaam voor een negental acupunctuurvormen.

 

onbekend.jpgonbekend_1.jpg

 

Acupunctuur herstelt de energiebalans in ons lichaam

Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) hebben we bij onze geboorte een bepaalde hoeveelheid energie meegekregen. We zijn gezond als de energie ongestoord door onze energiebanen kan stromen. Ziekten en klachten onstaan doordat onze energiecirculatie geblokkeerd raakt door bijv.:

·       een verkeerde houding, o.a. door te lang achter elkaar computeren of te weinig bewegen

 • ongezond of te veel eten
 • verslaving
 • stress door bv. relatieproblemen of werkproblemen

We hebben minimaal 722 acupunctuurpunten op onze huid. Die punten staan in directe verbinding met de energiebanen in ons lichaam. Doordat de energie weer onbelemmerd kan stromen, gaat het zelf genezend systeem van ons lichaam zijn werk weer doen. Zo kunnen veel ziekten en klachten sterk verbeteren of zelfs genezen.


Moderne wetenschap: acupunctuur écht effectief

Er is tegenwoordig veel wetenschappelijk onderzoek beschikbaar over het effect  van  acupunctuur en over hóe het werkt. Uit deze moderne studies  blijkt onder meer dat acupunctuur een stimulerend effect heeft op de aanmaak van lichaamseigen stoffen in onze hersenen en overige zenuwstelsel: o.a. neurotransmitters als endorfines en dynorfynes.

Deze lichaamseigen stoffen werken:

 • pijnstillend
 • ontstekingsremmend
 • stemmingsverbeterend.

 

World Health Organisation: acupunctuur werkt bij meer dan 100 klachten

De WHO (World Health Organisation van de VN) analyseerde de vele moderne studies  naar acupunctuur. Acupunctuur blijkt effectief  bij meer dan 100 pijn-, chronische, ontstekings-, huid-, psychische- en vruchtbaarheidsklachten. Op basis daarvan publiceerde de WHO een lijst met meer dan 100 aandoeningen, waarvoor zij acupunctuur aanbeveelt.

 

Cosmetische acupunctuur

Feit is dat tijd niet stilstaat, daarmee bedoel ik vooral dat ouderdom haar tekenen steeds meer laat zien. Daarnaast worden we natuurlijk vanaf vroeg af aan beïnvloed door de media. De een heeft er meer last van dan de ander, onzekerheid. Allemaal redenen waarom heel veel vrouwen voor toxinenproducten zoals botox, plastische chirurgie en facelift kiezen. 

De factoren die invloed hebben op de wijze waarop je ouder wordt

Behalve de genen, doet ook stress zijn werk als het gaat om huidveroudering. Roken, alcohol drinken, medicijnen, voeding en beweging hebben allemaal grote invloed op hoe jij en ik oud worden. Gelukkig is er naast de welbekende chirurgische optie ook een veilige en vooral natuurlijke methode zonder drastische maatregelen.

Wat is cosmetische acupunctuur?

Acupunctuur staat bekend als oud-Chinese geneeskunde met naalden. Door middel van dunne naaldjes op verschillende plekken van jouw lichaam, zoals in jouw gezicht, jouw nek, hoofd, jouw handen en benen te prikken worden verschillende gezondheidsklachten behandeld.

In geval van cosmetische acupunctuur wordt huidveroudering van binnenuit aangepakt. Onder andere de doorbloeding en spierspanning worden aangepakt worden de algehele conditie van de huid verbetert. Hierdoor wordt meer collageen op een natuurlijke wijze aangemaakt maar ook de hormoonbalans wordt hersteld.

Wat kan cosmetische acupunctuur voor je doen?

De resultaten zijn in principe zichtbaar na de allereerste behandeling. Maar voor opvallend effect worden meerdere behandelingen kort achter elkaar geadviseerd. Met als resultaat:

 • Stimulatie van de collageenproductie
 • Vertraagt het verouderingsproces van de huid
 • Lift en versterkt slappe spieren
 • Vermindert fijne lijntjes en rimpels
 • Geeft een gezonde en frisse huidskleur
 • Vermindert donkere kringen en wallen onder de ogen
 • Hydrateert de huid
 • De huid wordt strakker en steviger
 • Acne wordt onzichtbaarder
 • Ouderdomsvlekken gaan weg
 • Creëert balans tussen lichaam en geest

In veel gevallen wordt er na de behandeling nog een gezichtsmassage gedaan waarmee de energieverdeling in balans wordt gebracht. Hiermee wordt de huid gestimuleerd harder te werken met verjonging als resultaat.

Behandelfrequentie: 

 • 4-6x wekelijkse behandeling
 • 4-6x 2-wekelijkse behandeling
 • 2-3x 3-wekelijkse behandeling
 • Daarna 4-6 wekelijkse onderhoudsbehandeling

Voor een gegarandeerd resultaat zijn adviseert TrueNature Acupunctuur Best een commitment van minimaal 10 behandelingen.

Hoe vaak is een behandeling aan te raden en wordt het vergoed door de zorgverzekering?

Hoewel het resultaat al naar de allereerste behandeling zichtbaar is, wordt een serie van zeker 10 behandelingen aangeraden. Dit om de 6 weken. Voor een blijvend effect, is bijhouden een must.

Kans bestaat dat je wel verzekerd bent voor acupunctuur maar niet voor de cosmetische variant. Als je verzekerd bent voor de cosmetische ingrepen als botox en facelift dan kan het zijn dat deze natuurlijke anti-aging methode hier ook onder valt. Het is ten alle tijden aan te raden dit met de verzekeringsmaatschappij te overleggen.

Voor wie is cosmetische acupunctuur niet geschikt?

Als je last hebt van een hoge bloeddruk is het niet verstandig zo een behandeling te ondergaan. Hetzelfde geldt voor mensen met suikerziekte en hepatitis. Mocht je twijfelen of het gezien je gezondheid wel kan, tijdens de intake gesprek kun je de nodige vragen stellen en worden er details gevraagd.

 

Chinese kruiden

Volgens de Nederlandse wetgeving mogen Chinese kruiden niet als medicijn worden aanbevolen. Dat komt omdat Chinese kruidenmengels bijna altijd als unieke samenstelling worden afgestemd op een persoon met bepaalde klachten. Het is daarom niet mogelijk om daar wetenschappelijk onderzoek naar te doen volgens de gangbare maatstaven en dat is wel vereist voor medicijnen. De kruidenvoorschriften voldoen allemaal aan de regelgeving van de Nederlandse voedsel- en waren autoriteit en zijn dus veilig in gebruik.

Deze behandeling wordt gegeven door hoog opgeleide Chinese kruidenspecialisten afkomstig uit China. Zij zijn altijd verbonden aan een van de vele TCM-ziekenhuizen in China. In ons centrum is meestal een TCM-specialist aanwezig op het gebied van interne geneeskunde, dermatologie, gynaecologie en oncologie.


Bij welke klachten?

De Chinese kruidenmengsels worden traditioneel vaak gebruikt als ondersteuning van de behandeling van de volgende klachten:

Ademhalingstelsel
verkoudheid, emfyseem, hyperventilatie, bronchitis, astma, hooikoorts, allergische rhinitis

Spijsvertering
gastritis, maagzweer, maag- en darmklachten, enteritis (darmslijmvliesontsteking), constipatie, hepatitis, ontsteking van de galblaas, galstenen, colitis ulcerosa: ziekte van Crohn

Hart- en vaatziekten
hoge bloeddruk, aritmie, hyperlipemie

Urinewegen
acute en chronische nefritis, infectie of stenen in de urinewegen, prostatitis

Endocrien systeem
diabetes, hyperthyreoïdie, hypothyreoïdie

Zenuwstelsel
slapeloosheid, neurose, depressie, epilepsie, intercostale neuralgie, stress/overspannenheid, fobieën

Bloedvatenstelsel
bloedarmoede, leukopenie

Gynaecologische aandoeningen
Onvruchtbaarheid, onregelmatige en pijnlijke menstruatie, dyspareunie, endometriose, overgangsklachten, pré-menstrueel syndroom, dysfunctionele baarmoederlijke bloedingen, onvruchtbaarheid bij vrouwen, dreigende of habituele miskraam en ontsteking van de reproductieve organen. 

Huidaandoeningen
In het geval van huidziekten wordt gebruik gemaakt van kruiden voor zowel inwendig als uitwendig gebruik.
Acné, urticaria, vitiligo, chloasma, herpes zoster, alopecia areata, psoriasis, eczeem.

Overige
jicht, reumatoïde artritis, artrose

Gynaecologische aandoeningen:
Behandeling met Chinese kruiden wordt veel toegepast bij bepaalde functionele klachten die te maken hebben met een verstoring van de hormoonhuishouding, zoals: impotentie, onvruchtbaarheid, onregelmatige en pijnlijke menstruatie, dyspareunie, endometriose, overgangsklachten, pré-menstrueel syndroom, dysfunctionele baarmoederlijke bloedingen, onvruchtbaarheid bij vrouwen, dreigende of habituele miskraam en ontsteking van de reproduktieve organen. Aangezien bij Chinese kruiden geen gebruik wordt gemaakt van hormoonproducten heeft het vrijwel geen bijwerkingen.

Huidaandoeningen:
In het geval van huidziekten wordt gebruik gemaakt van kruiden voor zowel inwendig als uitwendig gebruik en wordt toegepast bij: acné, urticaria, vitiligo, chloasma, herpes zoster, alopecia areata, psoriasis, eczeem, etc.

Met name voor hardnekkige klachten die verband houden met het immuunsysteem, allergische of emotionele factoren, zoals eczeem, neurodermatitis en psoriasis brengt de kruidenbehandeling niet alleen verlichting van de klachten, maar het consolideert ook het resultaat door tegelijkertijd de algehele lichamelijke conditie te verbeteren.

Tumoren:
Voor patiënten die in hun behandeling van kanker bestraling of chemo- therapie ondergaan, kan een behandeling met Chinese kruiden ervoor zorgen dat de bijwerkingen hiervan tot een minimum worden beperkt. Daarnaast berusten de resultaten in de behandeling van verschillende typen tumoren op het versterken van het immuunsysteem van de patiënt.

 

Moaxatherapie

Moxibustie, ook wel moxatherapie of moxabranden, is een begrip uit de acupunctuur. Bij moxibustie wordt warmte-energie naar een zogenaamd acupunctuurpunt geleid, met als doel een tekort aan qi op te heffen en de qi-stroom te bevorderen.


Door het aansteken van een propje van de bijvoet (Artemisia moxa, of kort: Moxa), boven op de in het lichaam gestoken naald, wordt de warmte, via de naald, naar het lichaam gevoerd, iets dat tot een prettige gewaarwording van deze warmte leidt.

In 2010 promoveerde een fysiotherapeute aan het Erasmus MC op het effect dat moxabranden zou hebben op een stuitligging bij zwangerschap.

Moxa-lamp

Met een moxalamp doe je uiteindelijk zo ongeveer hetzelfde als met het branden van moxa, namelijk verwarmen. Het meest duidelijke verschil is dat er met deze lamp een veel groter gebied te behandelen is. De tweede lampkop kan dit nog verdubbelen of je laat hem vanuit een andere hoek stralen. Tevens valt natuurlijk ook op dat de karakteristieke geur van de bijvoet (moxa) nu ontbreekt, de moxalamp is geurloos. Met behulp van één of juist meerdere naaldjes in de huid laat de warmte zich ook nauwkeurig positioneren.

 

Cupping therapie

Cupping therapie of cupping massage is een intensieve manier om spierknopen te ontspannen. Bovenop en rondom de pijnlijke spier wordt de huid en bindweefsel stevig gestimuleerd door middel van het vacuüm brengen van de cup. Het onderliggende gebied wordt extreem goed doorbloed en door reflexwerking komt het onderliggende spiergebied tot ontspanning.


Indicatie:

 • hoofdpijn en migraine
 • schouderklachten
 • frozen shoulder
 • armklachten
 • rugklachten
 • stress gerelateerde spierspanning
 • sportblessure
 • Emotionele klachten

 

Openingstijden

Maandag:               Gesloten
Dinsdag:                 Gesloten
Woensdag:             09.30-20.30
Donderdag:            09.30-17.00
Vrijdag:                   09.30-17.00
Weekend:               Gesloten

Social Icons

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.